Bryndzové pirohy

Prísady:

1 kg polohrubej múky
1 vajce
3-4 v šupke uvarené zemiaky
20 dkg bryndze
soľ
na dochutenie:
1 kyslú smotanu
slaninu

Postup prípravy:

1.  Pripravíme si základné rezancové cesto. Do misy vysypeme múku, pridáme lyži soli, spravíme kráter a do neho vyklepneme vajce a pridáme trochu vody. Vidličkou uberáme múku zo stien krátera a miešame múku s vodou a vajíčkom. Vodu postupne pridávame a postupne uberáme stále viac a viac z krátera. Vody minieme približne pol litra. Je to naozaj len odhad, vodu pridávame postupne.
2.  Keď je už skoro všetka múka pomiešaná s tekutinou, na kuchynskej doske, prípadne na vále, spracujeme hladké pružné a pomerne tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie, alebo zavrieme do misy a odložíme do chladničky aby si odpočinulo. Najmenej hodinu.
3.  Uvarené zemiaky roztlačíme a pridáme k nim bryndzu.Všetko premiešame na hladkú masu, ktorú môžeme jemne prisoliť.
4.  Vezmeme polovicu z odležaného cesta a na pomúčenej doske, vyvaľkáme na jeden až dva milimetre. Vykrajovátkom, pohárom, alebo čímkoľvek čo radi používame, vykrojíme z cesta kolieska. Cesto okolo koliesok pozbierame a znova ho vymiesime.
5.  Z bryndzovo zemiakovej hmoty spravíme malé guličky a poukladáme ich na kolieska cesta. Z koliesok vytvarujeme pirohy.
6.  Z celého cesta pripravíme spolu asi 90 pirohov. Môžeme ich uvariť a skonzumovať hneď, odložiť ich v chladničke zabalené na jeden až dva dni, alebo ich zamraziť a použiť neskôr.
7.  Pirohy nahádžeme do osolenej vriacej vody. Znova ju privedieme k varu a varíme asi štyri minúty. Dierovanou naberačkou ich povyberáme a môžeme podávať. Pirohy polejeme kyslou smotanou a posypeme vyškvarenou slaninkou, prípadne opečenou cibuľou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *