Bryndzový koláčik

Tento recept som odkukala zo stránky varecha od pani Danielas, ale nakoľko sa mi veľmi páčil, šupla som ho sem medzi svoje, nech ho nemusím stále gúgliť.

Potrebujeme:

Na cesto:
 450 g polohrubej múky
 225 ml vlažného mlieka
 75 ml oleja
 30 g čerstvého droždia
 1 ks vajca
 1 čl kryštálového cukru
 2/3 čl soli

Na plnku:
 1 kg bryndze
 25-30 dkg prerastenej slaniny
 4-5 ks stredne veľkých zemiakov
 nasekaný kôpor alebo pažítku

Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom, olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke, pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky. Zapneme rúru na 180 C.
Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor alebo pažítku.
Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň. 
A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou, popicháme a šup do rúry. Pečieme cca 50 minút.
Pred dopečením môžeme koláč potrieť výpekom zo slaniny a môžme posypať rascou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *