Citrónové cupcakes s makom od Anetky


 

Dávka na 12 – 16 cupcakes
Cesto na cupcakes:
– 150 g hladkej múky
– 1 a 3/4 ČL prášku do pečiva
– štipka soli
– 150 g + 20 g kryštálového cukru
– kôra z 1 citróna
– 5 vajec
– 60 ml vody
– 60 ml rastlinného oleja
– 1 ČL vanilkovej esencie
– 4 PL nepomletého maku
 + lemon curd na plnenie muffinov
Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Plech na muffiny (na 12 kusov) vyložíme papierovými košíčkami. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ a odložte zatiaľ bokom. Žĺtky vyšľahajte vo veľkej mise so 150 g cukru a citrónovou kôrou do peny (t.j. šľahajte cca 5 minút).
Pridajte olej, vodu a vanilkovú esenciu a dobre ešte raz prešľahajte. Pridajte zmes múky, soli a prášku do pečiva a všetko spojte pomocou mixéra. V menšej nádobe si zvlášť vyšľahajte bielky. Keď sú bielky vyšľahané dotuha, prisypte 20 g cukru a opäť šľahajte, kým bielky nie sú opäť úplne tuhé. Tretinu bielkov pridajte do cesta a zmiešajte mixérom.
Napokon pridajte do cesta všetky zvyšné bielky a mak. Všetko už len jemne a zľahka premiešajte lopatkou alebo varechou.
Cestom naplňte papierové košíčky a pečte cca 15-20 minút. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
Ak vám nejaké cesto po naplnení 12tich košíčkov zvýšilo, dajte ho zatiaľ do chladničky a počkajte kým sa upečie prvá várka. Potom rýchlo opatrne vyberte ešte horúce cupcakes z plechu na muffiny a naplňte plech zopár novými košíčkami, naplňte ich cestom a dajte piecť druhú várku. 
Do vychladnutých cupcake-ov pomocou malého nožíka vyrežeme kužeľovité jamky. Vyrezané kúsky cesta dáme zatiaľ bokom.
Do každého koláčika dáme kopcovitú čajovú lyžičku lemon curdu a prikryjeme vyrezaným kúskom cesta. Nazáver už len rozdelíme na koláčiky vanilkovo-tvarohový krém.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *