Marlenka

Prísady:

100 g masla
2 PL medu
250 g cukru
KL octu
1 PL jedlej sódy
2 vajcia
700 g hladkej múky
na krém:
200 – 500 g masla
1 Salko
50 g na sucho opražených a na hrubo posekaných vlašských orechov
koňak (nemusí byť)

Postup prípravy:

1. Do hrnca dáme maslo, med, cukor a dôkladne vyšľaháme. Pridáme ocot, do ktorého vopred zamiešame sódu (podľa niektorých receptov pridávame iba sódu bez octu), vajcia a na miernom ohni miešame, až kým sa na povrchu neobjaví pena a zmes nezačne hnednúť. Potom pridávame preosiatu hladkú múku (múku musíme vmiešať do veľmi teplej až vriacej tekutiny, inak sa cesto bude rozpadávať) vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste.
2. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 – 12 guliek. Každú z nich vyvaľkáme na tenkú placku a dáme piecť pečieme iba 1 – 2 min. pri teplote 175 °C.
3. Salko najmenej 3 hodiny mierne varíme úplne ponorené vo vode (niektoré recepty však pripúšťajú aj neprevarané kondenzované mlieko). Vychladnuté ho rozmixujeme s maslom, prípadne pridáme oriešky a trochu koňaku.
4. Placky natierame krémom a kladieme na seba. Poslednú však nastrúhame na krém – na povrchu torty. Môžeme  primiešať aj instantné kakao i oriešky.
Tortu odložíme na chladné miesto (nie do chladničky) na 7 až 8 hodín. Nakoniec ju pokrájame a podávame.
5. Ak placky predsa len stvrdnú, môžeme ich dôkladne potrieť kávou alebo koňakom (môže byť aj vajcový). Aby sa cesto nelepilo na valček, môžeme ho vyváľkať medzi dvoma kúskami ľahko pomúčenej potravinárskej fólie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *