Nepečené donuts

Prísady na cca 18 kúskov:

Cesto:
500 g hladkej muky
1 zltok
50 g roztopeného masla alebo Hery
stipka soli
1 vanilkovy cukor
250 ml mlieka
1 kocka kvasníc
Na potretie:
100 g masla
2-3 PL rumu, ja som ale použila malinovicu a tiež to bolo úžasné, (pre malé deti nahradíme alkohol mliekom)
javorovy sirup alebo 2 balíčky vanilkového (škoricového) cukru
Na ozdobenie:
čokoláda alebo ľubovoľné polevy, rôzne cukrové ozdoby, minilentilky, farebná ryža, čokoládové granulky, atď. (ja som ako hlavnú polevu použila tmavú a bielu polevu na koláče od Dr. Oetker a robilo sa s ňou super)

Postup prípravy:

1. Do misy dáme múku, žĺtok, roztopené maslo, štipku soli a vanilkový cukor. V menšej miske necháme asi 10 minút rozpustiť vlažné mlieko, cukor a kvasnice. Rozpustené droždie prelejeme do veľkej misy a vymiesime cesto. Ak sa zdá príliš tuhé, pridáme 1PL oleja a 1 PL mlieka. Poprášime múkou a necháme vykysnúť aspoň 1 hodinu.
2. Pripravíme si ešte polevu: maslo roztopíme a pridáme k nemu alkohol a cukor/javorový sirup a vymiešame na hladkú a lesklú polevu.
3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme veľké kolieska. Prenesieme na plech a do stredu vykrojíme menší otvor. Zvyšné cesto a cesto z vykrojených stredov znova vymiesime a opäť rozvaľkáme a povykrajujeme ďalšie kruhy a takto pokračujeme, až kým úplne neminieme cesto.
4. Povrch kruhov potrieme zvrchu maslovou polevou. Necháme kysnúť ešte 20 minút s postupne pečieme plechy po jednom (mne vyšli 3 plechy) v rúre vyhriatej na 180°C. Pečieme 12-15 minút, určite nie dlhšie, pretože sa vysušia a stvrdnú.
5. Horúce ich potrieme zo všetkých strán, aj zospodu, opäť polevou. Nebude to ani zďaleka také mastné ako vyprážané, netreba sa báť a potrieť ich poriadne. Necháme ich celkom vychladnúť a zatiaľ si pripravíme čokoládu/polevu alebo čokoľvek iné na zdobenie. A potom už len popustíme uzdu fantázie a zdobíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *