Slovenské krémeše

Prísady:

Na cesto:
250 g   hladkej múky
100 g   práškového cukru
1 PL    rumu
50 g    masla alebo margarínu
1       vajce
1       žĺtok
1 PL    medu
1 KL    Sódy bikarbóny Dr. Oetker
1 PL    mlieka
Na žĺtkový krém:
1 liter mlieka
3 – 4   žĺtky (podľa veľkosti)
2 bal.  Zlatého Klasu Dr. Oetker
2 KL    hladkej múky
250 g   mäkkého masla
150 g   práškového cukru
Na šľahačku:
1 bal.  Šľahačky v prášku Dr. Oetker
150 ml  mlieka
Na posypanie:
        práškový cukor

Príprava:

1. Všetky suroviny na prípravu cesta dobre spracujeme a cesto dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
2. Cesto rozdelíme na 2 polovice a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát veľkosti dna plechu (asi 38 x 30 cm).
3. Plát natočíme na váľok a prenesieme na otočené pomazané a posypané dno plechu. Dáme piecť do predhriatej rúry.
Teploty pečenia:
Elektrická rúra: 180 °C (predhriať)
Plynová rúra: 3. stupeň (predhriať)
Teplovzdušná rúra: 160 °C (predhriať)
Čas pečenia: 10 – 12 minút
4. Po pečení ihneď stiahneme na mriežku (opatrne podoberieme tortovým nožom) a necháme vychladnúť.
5. Rovnakým spôsobom pečieme aj drhý plát.
6. Príprava žĺtkového krému:
V 1/4 l mlieka rozmiešame žĺtky, Zlatý Klas, múku a vo zvyšnom mlieku uvaríme hustý pudingový krém, ktorý za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom na penu, do ktorej po častiach zašľaháme pudingový krém.
7. Krém natrieme na upečený plát a necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút. Potom na krém natrieme podľa návodu vyšľahanú šľahačku. Priložíme druhý plát, rohy zľahka zaťažíme a necháme do druhého dňa uležať. Pred servírovaním nakrájame na rezy a zľahka posypeme práškovým cukrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *