Sushi ryža

Pre 4 osoby – cca 5 roliek (po nakrájaní asi 30ks maki sushi)
500g ryže
Marináda: 6 polievkových lyžíc octu (najlepšie originál ryžový ocot)
2 až 3 polievkové lyžice cukru (najlepšie originál hnedý trstinový cukor)
0,5 kávovej lyžičky soľ (morská soľ)
Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.

Postup prípravy:

1. Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min.
Nádoba by mala byť asi taká veľká, že voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime.
2. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej, keramickej alebo smaltovanej nádoby.
3. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Obyčajne používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou varečkou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto.
4. Možne vyrábať sushi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *